Dadelkoekjes zonder suiker

Het maken van goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar lijkt misschien afgezaagd. Toch slaat het wel ergens op, vind ik. Bij een nieuw begin blik ik als vanzelf terug en kijk ik vooruit. Als liefhebber van eten komt dan ook de vraag om de hoek of ik nog iets aan mijn eetgewoontes kan veranderen.


Jarenlang had ik het voornemen vaker vegetarisch te eten. Dat streven heb ik van mijn lijstje geschrapt: het is niet meer nodig. Het is er inmiddels goed ingesleten dat we zo'n keer of twee, drie per week vegetarisch eten. Wat nog wel beter kan, is dat we op de vleesdagen biologisch vlees eten, of tenminste vlees waarvan de herkomst bekend is. Daarover moet ik hier thuis nog eens met de chef inkoop in conclaaf...


Een beetje een mislukt voornemen van het afgelopen jaar gaat in de herkansing. Ik wil minstens een keer per week lunchen met een salade en een keer per week met soep - zelfgemaakt natuurlijk. Het is een goede manier om extra vitamines binnen te krijgen. Ik erger me er aan dat dit steeds niet lukt. Maar niet getreurd: het begin van een nieuw jaar is een mooi moment om het opnieuw te proberen. Ik ben van plan een lijstje aan te leggen met lekkere salades en soepen, zodat ik daar bij het maken van de weekplanning iets van kan kiezen. Scheelt weer gepieker. Zodra ik het lijstje af heb, zal ik hierover schrijven op mijn blog www.kijkeenswatikmaak.nl. En natuurlijk zal ik de recepten daar en hier met jullie delen.


Verder wil ik regelmatig blijven bakken. Ik hou gewoon enorm van lekkere taarten, cakes en koekjes. Zeker nu ik een fantastische KitchenAid keukenmixer heb gekocht, is de verleiding groot om elk weekend iets lekkers in de oven te schuiven. Ongezond vind ik dat niet, want ik eet liever een stuk zelfgebakken taart dan een gevulde koek uit de fabriek. Doordeweeks eten we hier thuis vrijwel uitsluitend biscuitjes. Zo blijft het in verhouding.


Als ik doordeweeks toch eens zin heb in iets zelfgemaakt zoets, dan zijn deze dadelkoekjes perfect. Ze zijn makkelijk om te maken, bevatten geen toegevoegd suiker en zijn erg lekker!

Benodigdheden:
o 15 ontpitte dadels (ik gebruikte dadels van Urtekram)
o handvol geweekte blanke amandelen (zet ze een paar uur van tevoren in een schaaltje warm water)
o handvol ongeweekte blanke amandelen
o 2 à 3 eetlepels kokosrasp
o rasp van 1 limoen of wat limoensap

Bereiding:

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine of in de hakmolen van je staafmixer en maal het tot een fijne massa. Draai er balletjes van en rol deze door wat extra kokosrasp. Dat ziet er leuk uit en het zorgt ervoor dat je handen niet gaan plakken als je er een in je mond stopt. Geniet ervan!

Deze blog is geschreven door Janneke Dijke van www.kijkeenswatikmaak.nl