Lunchsalade met gegrilde groente en parelspelt

Onlangs kreeg ik iets in handen dat ik nog niet kende: parelspelt. Dit zijn graankorrels van spelt. Spelt is een goed alternatief voor wie niet altijd maar tarwe wil eten. De tarwe in ons eten is vaak gemodificeerd en daardoor lang niet altijd echt voedzaam. Een oergraan als spelt is dat wel, zeker als je voor de volledige graankorrel kiest.


Omdat ik benieuwd was naar de smaak heb ik eerst eens wat parelspelt gekookt. Daar heb je 25-30 minuten voor nodig; zorg er dus voor dat je geen haast hebt! Het resultaat had wat weg van zilvervliesrijst, maar dan is de korrel dikker. Ik vond het lekker!


De parelspelt inspireerde mij tot een heerlijke salade met gegrilde groente. Het maken is even wat werk. Maar het resultaat is een behaaglijke, zachte salade, die ook lekker is op een wat koudere dag als je geen zin hebt om te knagen. Mocht je geen parelspelt kunnen vinden, dan kun je deze salade ook maken met zilvervliesrijst of couscous.

Benodigdheden (voor 2 personen):


o 150 gram parelspelt (de mijne is van het merk Urtekram)
o 1 courgette
o 1 aubergine
o 3 paprika's (het liefst in verschillende kleuren)
o wat gedroogde tomaatjes
o olijfolie
o zout en peper
o eventueel feta

Bereiding:


Kook de parelspelt volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat afkoelen.


Snijd de aubergine en de courgette in dunne plakken. Vet een grillplan lichtjes in met wat olijfolie en rooster de groente aan weerszijden in de pan.


Leg de paprika's in de oven onder een hete grill. Keer ze af en toe. Als ze aan alle kanten zwartgeblakerd zijn stop je ze in een afsluitbaar plastic zakje, of in een kom met plasticfolie er overheen. Na een kwartiertje zijn ze genoeg afgekoeld en trek je heel eenvoudig het velletje ervan af.


Snijd de groente in stukjes. Schep ze samen met de tomaatjes door de parelspelt. Giet er eventueel nog wat olijfolie overheen en breng op smaak met peper en zout. Eventueel kun je er feta overheen strooien, maar ik vond het zo smakelijk genoeg. Eet ze!


Groeten, Janneke Dijke (www.kijkeenswatikmaak.nl)