Artikel van Wouter Klootwijk: Krachtpatspasta.

Een vol colbertjasje. Vast wel eens gezien op tv. Een paar volle jasjes rondom een belangrijk iemand. Vooral van achteren bekeken valt het op. Mannen met smalle heupen. Vanuit hun middel loopt hun rug breed uit tot aan schouders van meer dan een meter breed. En erg vol, zo een net jasje, ook de mouwen.
Het zijn waanzinnig sterke mannen. Ik ben wel eens tegen zo iemand opgelopen. Nee, hij tegen mij. Voor mijn werk ging ik naar een belangwekkende gebeurtenis. Toen ik op punt stond een gebouw binnen te gaan, knalde een muur tegen mij op. Niet ik tegen de muur, maar de muur tegen mij. Terug bij zinnen zag ik dat het een vol jasje was. Wat is zo’n man ongelofelijk hard. Hij zei niks, keek alleen dreigend en ik kroop in mijn schulp. Tellen later werd het me duidelijk, ik was te dicht in de buurt gekomen van meester Pieter van Vollenhoven. die op bij dezelfde gebeurtenis moest zijn voor zijn werk. Hij was beveiligd.


Groot ontzag heb ik voor mannen met zulke brede schouders. Zo worden ze niet geboren, ze werken er aan. Kracht oefeningen. En veel eiwitten eten. Supermarkt Lidl had onlangs opeens en maar tijdelijk, kruideniersvreemde producten op het schap voor de krachtsport. Met nogal angstaanjagende teksten. Blijkbaar mollen mensen zichzelf in het gymnastieklokaal, want ze moeten na het oefenen een eiwitconcentraat eten met vanillesmaak of chocola, ‘voor sneller spierherstel’. En om het jasje weer goed gevuld te krijgen is er een ‘eiwittenformule met drie componenten eiwit voor maximale spieropbouw.’ Een bord pasta helpt ook. Liever geen gewone pasta, het moet proteïne pasta zijn. Had Lidl er ook bij gedaan. Krachtvoer. Extra dure pasta met ruim dertig procent eiwit. Toeval of hevig in de mode? Vrijwel gelijk met de malle stunt van Lidl introduceerde een Deense fabrikant van pasta een proteïnerijke variant in Nederland. Merk Pastella.

Eerder hadden de Denen al pasta’s gemaakt met bloemkool er in om bij kinderen ongemerkt wat groente binnen te smokkelen. Nu is er proteïne pasta waar je harder van gaat lopen. En sneller schaatsen. Om dat te benadrukken is op de verpakking het portret afgedrukt van Nederlands meest succesvolle schaatsster ooit (meeste medailles). Ireen Wust. Grappig; op het internet is nergens te vinden hoeveel onze koningin weegt. Maar tik Ireen Wust in en het eerste wat je te weten komt is wat ze weegt: 63 kilo.


Wat voor eiwit zit in haar pasta dat je er zo hard van gaat? In gewone pasta zit ook eiwit, 12,5 procent. Komt mee uit de tarwekorrel. Krachtpasta is gemaakt van tarwemeel waar erwtenpoeder aan toegevoegd is. Eiwit uit erwten. Welke erwten? Het staat niet op de verpakking, maar de eiwitrijkste erwt is de kekererwt die ook kikkererwt genoemd wordt. Hoofdingrediënt van humus. Daarvan is volgens de Consumentenbond de lekkerste, die van Maza en de op één na lekkerste die van Lidl. Weten krachtsporters het eigenlijk wel, dat humus het ook doet?


Deense pasta van Pastella is te koop bij ondermeer Plusmarkt en Jumbo. Bij Jumbo ligt al de weergaloos lekkere groene algen mie van Thai Ming, die ook topsporters ernstig wordt aanbevolen. Ik doe nu onderzoek. Met humus, algen mie en erwteneiwitpasta. Of ik er sneller van ga fietsen. En uit mijn jasje knap.


Wouter Klootwijk